Island og vulkanutbrudd

Litt om å reise til Island med aktive vulkaner

  • Det er ingen restriksjoner nå på å reise til Island

  • På Island vil det alltid komme perioder når sannsynligheten for vulkanutbrudd øker

  • Utbruddene kommer oftest i et avgrenset område

  • Du kan nå besøke alle områder på Island med unntak av byen Grindavík og nærområde

  • Vi bistår alltid våre reisende ved uforutsette hendelser

 

Siden november 2023 har det vært 5 mindre utbrudd i nærheten av Grindavik. Eksperter er enige om at området er inne i en periode hvor det kan komme flere utbrudd hvor det mest sannsynlig vil dreie seg om mindre utbrudd.

Perioden startet med vulkanutbrudd i Fagradalsfjall i 2021 som ofte ble kalt for „turist utbruddet“. Dette fordi folk kunne gå inn til området, komme så tett på at de kjente varmen fra lavaen og kunne se hvordan den sprutet fra vulkankrateret. Uforglemmelig for mange som for første gang kunne oppleve å se vulkanutbrudd med egne øyne og mange tok turen til Fagradalsfjall.

På Island har man lang erfaring med vulkanutbrudd etter flere tiår med overvåking og innsamling av informasjon. Dette gjør at geologer kan gi god informasjon til både myndighetene og befolkningen, samt at man har en svært god beredskap. Siden november 2023 er det innbyggerne i byen Grindavik som er mest påvirket av utviklingen og byen ble evakuert.  Det er første gang siden 1973 at en bygd på Island er så direkte påvirket av et utbrudd.

Halvøya Reykjanes utgjør knapt 1% av Islands areale og det er kun deler av Reykjanes som er påvirket av aktiviteten. Det er ingen hindring i å besøke andre områder på Island.

Island blir ofte kalt vulkanøya og lever i disse dager opp til sitt navn.

Vi har forståelse for at noen kan føle på usikkerhet i forbindelse med bestilling av reise til Island nå, men det er ingen restriksjoner på å reise til Island. Det er trygt fordi det som skjer er i et mindre område og påvirker heller ikke flytrafikken til og fra landet.  

Uansett skal du vite at vi bistår alltid våre reisende ved uforutsette hendelser. Dukker det opp utfordringer, har vi ansvar for å løse ting på best mulig måte sammen med våre leverandører.

Vi kommer fra Island, har lokalkunnskap og kjennskap til forholdene.

I tillegg er du sikret gjennom pakkereiseloven hvis det oppstår uforutsette hendelser som gjør at det ikke anbefales å reise til Island.

 

Ta gjerne kontakt hvis du har spørsmål vedrørende bestilling av reise til Island!

 

For live web-kamera og nyheter på engelsk:

 

OBS - Per i dag er kan man ikke besøke eller komme in nærheten av utbrudds området

 

Bilder og kart med tillatelse fra Visit Iceland

Takk til fotograf Þráinn Kolbeinsson

Bildene er tatt av tidligere utbrudd i området