Dettifoss - Asbyrgi - Hljodaklettar

På Nord-Island finner vi de tre attraksjonene Dettifoss, Ásbyrgi og Hljóðaklettar. Disse tilhører nasjonalparken Vatnajökull og er kjent som noen av Islands vakreste naturperler og et spennende område for vandreturer.

Fossefallet Dettifoss sies å være Europas mektigste og faller i isbreelven ”Jökulsá á Fjöllum” som renner gjennom Islands største juv, Jökulsárgljúfur. I det samme juvet, lenger nord finner vi også Hljóðaklettar eller ”ekkoklippene” som ble formet etter en storflom i isbreelven og hvor man kan vandre rundt blant gamle vulkaner og basaltsøyler. Ásbyrgi ble også formet av en flom i isbreelven og er en dal som minner om hestesko. Historien sier at den norrøne guden Thor sin hest, Sleypnir, tråkket ned på jorden og formet dalformasjonen med sin hov.

På veien kan man gjøre et stopp ved fiskelandsbyen Húsavík med kirke bygget av norsk treverk og hvor noen av landets beste hvalsafariarrangører finnes.

Praktisk informasjon:

Fra Akureyri tar turen ca. 12 timer. Kan tas som en dagstur fra Reykjavik men det er å anbefale å ta en overnatting i Akureyri, Húsavík eller ved Mývatn og kombinere med andre severdigheter eller aktiviteter.

Aktiviteter:

Krever litt lett vandring ved alle attraksjonene, hvalsafari fra Húsavík, bading, fugletitting.