Utflukter og aktiviteter på Færøyene

Utflukter og aktiviteter vi kan anbefale

Færøyene er en fantasisk plass, og det er mye flott å oppleve. Gjør oppholdet minneverdig ved å besøke vakre bygder, utforske færøysk natur og lære om kultur og historie. Her får du en oversikt over ulike utflukter og aktiviteter vi virkelig kan anbefale. Disse kan arrangeres både får grupper og individuelle.

Guidet bytur i Torshavn

Tórshavn er en av verdens minste hovedsteder. Byen har en utrolig vakker beliggenhet der den ligger omringet av fjell og med panoramautsikt over øyen Nólsoy. Tórshavn ble grunnlagt i år 825 og har fått sitt navn etter den norrøne guden Thor. Opplev små gater, trapper og klippegrunn som stikker frem når dere vandrer mellom husene i den gamle bydelen Reyn og Tinganes.
Man kan ofte lure på om man har gått seg vill blant kulissene til et historisk filmopptak, der man går mellom de små husene innsmurt med tjære, grønne tak av gress og hvite vinduer.
Eller har man rett og slett havnet på et museum? Nei, det er faktisk slik bydelen er og har vært siden middelalderen. Her bor fortsatt barn, høns og gamle i et sammensurium av små gjøremål og dagligdagse sysler. Bydelen er virkelig noe for seg selv, ikke bare på Færøyene, men på verdensbasis.

Turen går videre herfra til den nyere delen av bydelen med buss, og avsluttes med lunsj. Etter turen kan vi anbefale å besøke Færøyenes National museum på egenhånd.  


Utflukt til Vestmanna inkludert båttur og besøk til Saga museum

Den lille bygden Vestmanna er 40 minutters kjøretur fra Torshavn. Herfra blir det båttur til steile fjell og grotter - en av de største turistattraksjonene på Færøyene. Båten seiler gjennom smale sund, inn i dype huler og tett inntil de 600 m høye fuglefjellene.
Været avgjør hvor nærme båten kan bevege seg fjellene og grottene, men det vil uansett være en uforglemmelig tur. Båtturen tar omtrent to timer, og vel i land blir det servert en smakfull lunsjbuffe. Deretter kan dere besøke Sagamuseet hvor man lærer mer om øyenes historie gjennom voksstatuer av personer som har vært sentrale for samfunnets utvikling.

Bygdene Gógv og Saksun på nordsiden av Eysturoy

Dere plukkes opp på hotellet og turen går først til tettstedet Funningur. Dette er bostedet til de første vikingene som bosatte seg på Færøyene. Videre går turen til Gjógv som er kjent for sin naturhavn og gamle små hus. Det vil også bli et stopp ved Eiði hvor man kan se den kjente klippen med kallenavnet “Kjempen og kjerringa”. På returen går turen innom den vakre bygden Saksun. Lunsj er inkludert underveis.

Sandøy – kulturaften

Ta en tur til øya Sandøy – en av de eldste bygdene på Færøyene. Turen begynner med en 30 minutters ferge fra havnen Gamlarætt, og vel fremme får dere en omvisning i Færøyenes eldste kirke av en lokal guide. Guiden kan fortelle om utgravinger på kirkegården og den dramatiske historien om presten Kálvur Litli.
Deretter går turen til museet Listasavnið som er en privat samling av Færøyske kunstnere som Fridmod Joensen, Ingálvur av Reyni, Nanus Kamben og Mikines. Avslutningsvis blir det Færøysk kultur med sang, historier, dans og middag.

Vandretur til Gásadalur

Gásadalur var den siste bygden på Færøyene som fikk veiforbindelse. Vi følger stien over fjellet der postmannen gikk med brev og pakker på ryggen. Utsikten og historiene knyttet til stedet gjør denne turen til en svært spennende opplevelse. Du får i tillegg vakker panoramautsikt over Tindhólmur, Drangarnir og Gáshólmur.

Kirkjubø og Sandøy – Færøysk historie, kunst og kultur

Ta en dagstur til bygden Sandøy og øya med samme navn. Dere blir fraktet med minibuss og tar med dere en guide som kan alt om den tradisjonsrike Færøyske levemåten, som fortsatt er en stor del av øya. Ferden byr på besøk til Færøyenes eldste trekirke, naturopplevelser utenom det vanlige, små tettsteder og imponerende fuglefjell. Før returen til Torshavn blir det stopp ved Kirkjubøur, Færøyenes kulturelle senter. Her ligger Kongsgården som har tilhørt den samme familien i 17. generasjoner, hvor dere blir vist rundt av selveste kongsbonden. Dere vil også besøke St. Magnus katedralen, Ólavskirken fra år 1111 som fortsatt er i bruk og Røykstovan som er ca 900 år gammel.

Rib Safari til Hestur

Bli med på seiltur med RIB båt til øyen Hestur og opplev inntil 400 meter høye klipper. Hvis været tillater det seiler vi inn i Færøyenes største grotte, Klæmintsgjógv. Turen starter fra fergeleiet Gamlarætt som ligger omtrent 15 minutter med bil fra Tórshavn, turen tar ca. 1,5 time.

Nord-øyene og viking bosettelser

Bruk en dag på å besøke Nordøyene. Her kjører man over øyene Streymoy og Eysturoy til bygden Leirvík. Derfra går turen gjennom en 6,2 km lang undersjøisk tunnel, som er dekorert med lys-kunst etter den kjente færøyske kunstneren Tróndur Patursson, før man havner i byen Klaksvík. Turen byr på flott utsikt over øyene Fugloy, Svínoy, Borðoy og Kunoy. Underveis blir det blant annet besøk i viking bosettelsene ved Leirvík og Christianskirken i Klaksvík.  

Mykines

Ta en heldagstur til Mykines, den vestligste øyen på Færøyene. Øya blir også kalt fugleparadiset på grunn av dens svært varierte fugleliv. Her kan man blant annet se den store og imponerende fuglen Sulen som betraktes som kongen av færøyske fugler. Sulen hekker kun på Mykinesholmen. Man kan også komme tett på lundefuglen, de små sjarmerende fuglene med den fargerike nesen. Du må over en gangbru som strekker seg over Atlanterhavet for å komme til fuglefjellet og fyret som ble bygget i 1909. Turen starter fra Sørvágur på Øya Vagar, og arrangeres daglig i perioden mai – august.

Vandring

Det finnes flotte muligheter for vandring på Færøyene. Det er flust med områder der man følger stier som tidligere ble brukt for å komme fra bygd til bygd. Andre steder er rutene merket med varder. Vandrekart og beskrivelse kan man laste ned på visitfaroeislands.com eller hiking.fo.