Sør-Island

Historiske steder og kjente attraksjoner er noe som kjennetegner besøk på Sør-Island. 

Thingvellir, Gullfoss og Geysir er de mest besøkte attraksjonene på Island. Historiske Thingvellir har siden  2004 stått  på UNESCOS verdensarvliste. Geysir er et ord brukt i hele verden for varme kilder som spruter kaskader med vann. Langs store deler av kystlinjen finner vi større og mindre fossefall som faller ned fra de bratte lavaklippene som strekker seg langs deler av Sørkysten av Island. Noen av de største og vakreste i området er  Seljalandsfoss og Skogafoss.

Njalssaga er en av de mest kjente Sagaene fra vikingtiden og mye av handlingen foregikk på Sør-Island. I et Njala-museeum i byen Hvolsvøllur blir historien fortalt og forklart. Ved Skogar kan man besøke et av landets viktigste bygdemuseer som inneholder bygninger, gjenstander og informasjon om livet på Island i gamledager.

Videre langs sørkysten kan man besøke tettstedene Vik og Kirkjubæjarklaustur, halvøya Dyrholaey og de flotte sandstrendene ved Vik. Fortsetter turen østover kommer man til nasjonalparken Skaftafell og videre mot Østfjordene. På strekningen mellom Vik til Skaftafell kjører man over sandørken og lavabredder. Myrdalssandur og Skeidararsandur har ofte måttet ta imot flombølger fra isbreelvene, som ofte blir resultat av vulkanutbrudd under isbreene. Lavabredden Eldhraun er også et av de største lavaområdene som har kommet fra ett og samme utbrudd. Skaftafell er en grønn oase sør fra isbreen Vatnajøkull. Herfra blir det tilbudt bredt utvalg av vandreturer og aktiviteter , mens Vatnajøkull og Islands høyeste punkt ”Hvannadalshnjúkur” troner i området. En times kjøretur herfra mot Høfn ligger isbrelagunen Jøkulsarlon. Her kan man ta båttur blant de mange isflakene.

Midt ute i havet ut av sørkysten kan man glimte Vestmannaøyene. I 1973 ble hele befolkningen evakuert på grunn av vulkanutbrudd og nå har man satt i gang med utgravning av hus som ble dekket med aske i utbruddet. Vestmannaøyene blir ofte kalt nordens Pompei. Daglig vises en film om utbruddet, redningsarbeidet og gjenoppbyggingen som er vært å få med seg. I sommerhalvåret kan man også være med på båttur til fascinerende klipper og fuglefjell. Øyene kan besøkes med fly eller ferge som går fra fergestedet Bakki ca 2 timers kjøretur fra Reykjavik.

Noen av de mest kjente attraksjonene på Sør-Island er kun tilgjengelige med 4x4 biler eller jeeper. Her i blant naturperlene Thorsmørk og Landmannalaugar. Flere steder byr også på spennende vandremuligheter og en av de mest kjente vandreturene går mellom Landmannalaugar og Thorsmørk.

Det finnes varierte aktiviteter i området som bl.a. vandreturer, isbreklatring, dykking, snorkling, snøscooterkjøring, rideturer, fiske og golf.

Langs sørkysten av Island, mellom Reykjavik og Vík, finnes det mange overnattingsmuligheter i ulike kategorier. Her kan man velge mellom alt fra enkle campinghytter til førsteklasses luksushytter, leiligheter og hoteller av ulik standard og størrelse. Flere av stedene tilbyr møterom, restaurant og spafasiliteter.  Flere av overnattingsalternativene ligger kun ca ½ - 2 timers kjøretur fra Reykjavik og overnatting ute på landet kan kombineres med en avslutning av oppholdet i Reykjavik. Ofte vil et opphold utenfor hovedstaden skjerpe oppmerksomheten og bidra til å skape en god felles opplevelse og øke samholdet i en gruppe. Naturopplevelsene ligger like utenfor døren og man kan legge opp til mange av de samme utfluktene og aktivitetene som om man bor i Reykjavik.  Fra hotellene kan det være mulighet for å spille golf, fiske eller slappe av på et spa.

For utflukter se:

Sørkysten av Island

Vestmannaøyene

Thorsmørk

Skaftafell

Den gyldne sirkel