Sør-Grønland

Narsarsuaq

I 2017 ble store deler av Sør Grønland satt på UNESCOs verdensarvliste over viktige steder å bevare. Du kan besøke et fasinerende reisemål med historie tilknyttet Vikingtiden, gå turer i frodig fjellandskap helt inntil innlandsisen eller seile på den dypblå fjorden blant mektige isblokker som kalver.

Narsarsuaq er stedet der Erik den Røde bestemte seg for å bosette seg for over 1000 år siden og som ga han inspirasjon til navnevalget Grønland. Narsarsuaq og nærområde i fjorden Tunulliarfik er derfor viktige for Grønlands sin historie og navn som antyder at området var dekket av skog.

Narsarsuaq er inngangsporten til Sør-Grønland, navnet betyr stor slette på Grønlandsk og stedet har en liten internasjonal flyplass. Her var det tidligere en amerikansk flybase, men stedet har nå en liten bosetting der de fleste arbeider innenfor den lokale turistnæringen som tilbyr et utvalg av aktiviteter i området.

Fra Narsarsuaq tilbys det mest varierte utvalget av utflukter på Grønland. Båtturer blant isfjell, vandreturer bl.a. til innlandsisen, Vikingruiner og små sjarmerende bosettinger.

 

Narsaq

Narsaq, som betyr slette på grønlandsk, er en sjarmerende by med omtrent 1700 innbyggere. Byen er kjent for sine fargerike trehus og for å være et sted der moderne livsstil møter urgamle tradisjoner. Narsaq ble etablert i 1959 og er den yngste byen på Grønland.

Området ved Narsaq er av stor geologisk interesse og flere spennende mineraler finnes i gangavstand fra byen. Her er det også ruiner fra vikingtiden så langt tilbake som fra år 1000.

Her finner du et museum om vikingenes historie og for de geologiinteresserte finnes det en egen utstilling hvor du blant annet kan se den sjeldne mineralen Tugtupit som frem til nå kun har blitt funnet noen få steder i verden. Ved byen står også fjellet Qaqqarsuaq med flere ettertraktede mineraler og tiltrekker seg både steinsamlere og geologiinteresserte.

Siste overnatting er i Narsarsuaq så da kan du gjøre deg litt bedre kjent med stedet som er kjent for historiske ruiner fra Vikingtiden som nå står på UNESCO´s  verdensarvliste, her er det frodige fjell og sauehold, fjorder med fargerike isfjell, isbreer som kalver – og alt finner du i kort avstand fra hotellet.

 

 ALLE BILDER PÅ DENNE SIDEN KAN KUN BRUKES MED TILLATELSE: COPYRIGHT Mads Pihl - Visit Greenland