Fra Laki til Landmannalaugar

Seks dagers sykkeltur gjennom enestående vakkert og variert landskap.

Sykkeltur - seks dager - IslandKombinasjon av det vulkanske Laki området og det sørlige høylandet, Fjallabak området, gjør at turen går gjennom utfordrende og variert landskap som stadig viser frem nye sider. På denne seksdagers turen besøker vi naturskatter som vulkankratrene Laki, sprekken Eldgjá, sykler over lavabredden Eldhraun i tillegg til fjellområder med spektakulær utsikt. Etter å ha krysset den svarte ørkensanden Mælifellssandur fortsetter vi gjennom de fargerike rhyolittfjellene ved Landmannalaugar hvor turen avsluttes med et bad i varm kilde. En utfordrende tur for alle eventyrlystne syklister.

Godt utstyrt følgebil kjører sammen med gruppen slik at det er mulig å sitte på ved behov deler av dagen. Vi følger lite trafikkerte fjellveier og stier. Passer for erfarne syklister og alle med god fysikk.

Dag 1: De frodige grønne lavaområdene ved Laki
Deltakerne blir hentet til overnattingsstedet av følgebilen. Om vi kjører med følgebilen eller rutebuss til utgangspunktet for turen er avhengig av størrelsen på gruppen. Vi gir beskjed når det nærmer seg turen, også angående transport av sykkelen.
Etter å ha hentet syklene fra følgebilen legger vi i vei over den stille fjellveien. Området er grønt, på venstre siden kan vi nyte utsikten av mange små bekker som sildrer ned fjellsidene og samles i små fossefall, mens på høyre siden har vi mosegrodd lavabredde. Terrenget er lett med liten stigning. Midt på veien tar vi en liten omvei for å besøke fossefallene i den mektige elven Hverfisfljót. Den korte strekningen til fossen er steinete og teknisk vanskelig slik at man kan regne med å gå til fots gjennom de aller vanskeligste partiene. Men de mektige fossene er vel vært en ekstra innsats. Overnatting på gammel, men koselig gjeterhytte ved Miklafell. Kun kaldt vann.
Dagsetappe: ca 25 km Stigning: ca 400 m

Dag 2: Laki kratrene
Fra fjellhytten fortsetter turen gjennom det åpne landskapet nord for fjellet Miklafell. Stien går lett oppover og underveis nyter vi den fantastiske utsikten mot isbreen
Vatnajökull. Etter lunsjpausen forandrer landskapet seg når stien svinger seg mellom de runde krateråsene i Lakiområdet. Et av kratrene huser et vakkert vann hvor vi tar en pause, strekker på beina og nyter den fantastiske utsikten. Dagens siste etappe går slakt nedover langs en litt svingete sti ned til det store lavaområdet fra Lakiutbruddet på 1700- tallet. Overnatting i en svært enkel gjeterhytten ved Leiðólfsfell. Kun kaldt vann.
Dagsetappe: ca 60 km Stigning: ca 700 m

Dag 3: Rundt den gigantiske vulkansprekken Eldgjá
Flere spennende utfordringer venter denne dagen. Vi skal krysse en elv, sykle en sti som knapt kan sees, krysse en våtmark før en teknisk krevende strekning nedover til gården Skaftárdalur venter oss. Der skal vi krysse elven Skaftá for så å fortsette gjennom høylandsområdet Fjallabak. Siste del av dagen er spesielt interessant og for å nyte den til det fulle kan det være et alternativ får noen deltakere å sitte på med følgebilen gjennom det midterste partiet. Gruppen samles igjen ved åpningen av sprekken Eldgjá og sykler sammen gjennom sprekken og opp 220 meter stigning til et utsiktspunkt på nordsiden før vi tar stien til innsjøen Blautulón og den lange nedoverbakken til hytten Skælingar. En flott avslutning på dagens etappe. Overnatting på en rekonstruert gjeterhytte. Enkel, men koselig. Kun kaldt vann.
Dagsetappe: ca 65 km Stigning: ca 1200 m

Dag 4. Kryssing av månelandskap og sandørkenen Mælifellssandur
Vi følger en behagelig sti langs elven Skaftá. Vi skal krysse to elver på denne strekningen slik at følgebilen vil ikke være med oss deler av dagen. Det krever god balanse å sykle i vannet og kan derfor være lurt å ha med sko for å krysse deler av elven til fots. Vi sykler fortsatt langs den gigantiske sprekken Eldgjá. Denne sprekken ble dannet i et utbrudd i år 934, kort tid etter at de første Vikingene bosatte seg på Island. Sprekken strekker seg 60 km fra sørvest til nordøst helt frem til isbreen Mýrdalsjökull i sør. Utsikten langs veien gjør klatringen verdt alt strevet. Vi krysser elven Syðri-Ófæra på en naturlig laget steinbru og følger en kompakt sti som går gjennom den grønne dalen. Etter en liten fjellovergang må vi krysse elven Hólmsá som er den eneste elven hvor vi anbefaler alle å sitte på i følgebilen. Fjellet Mælifellstindur er en perfekt grønn krone som stikker ut av den svarte ødemarken Mælifellssandur. Vi passerer fjellet og sykler inn til sandørkenen Mýrdalssandur med utsikt mot isbreen på venstre hånd. Vanligvis er sanden ganske kompakt slik at det er lett å sykle gjennom det månelignende landskapet. Overnatting i den velutstyrete fjellhytten Hvanngil. Varm dusj til alle! Dagsetappe: ca 65 km Stigning: ca 900 m

Dag 5. Fargerike fjell og varme kilder

Være sikker på at du har med kamera da denne dagen byr på mange vakre scener. Bølgende åser tar oss til innsjøen Álftavatn. Etter en naturskjønn strekning kommer vi til dagens første elvekryssing av totalt tre i elven Markarfljót. I den lille dalen under fjellet Laufafell er det et lite fjellvann. Veien opp dalen krysser flere steder en bekk som renner fra vannet og i deler av strekningen sykler vi mot strømmen. Etter å ha krysset Markarfljót for andre gang må vi sykle flere oppoverbakker for å komme til dalen Reykjadalur. Navnet betyr dalen med masse røyk og kommer av dampen som stiger opp fra bakken fra de mange varme kildene i dette fargerike området. Etter all klatringen går det nesten litt for raskt nedover hvor vi deretter sykler en kort flat strekning til fjellhytten Landmannahellir hvor vi overnatter. Overnatting i behagelig fjellhytte, varm dusj.
Dagsetappe: ca 65 km Stigning: ca 1100 m

Dag 6. Landmannalaugar, varmt bad og retur til Reykjavík
I dag sykler vi kun en kort strekning før vi kommer til Landmannalaugar, den fargerike dalen på høylandet med flere høytemperatur områder. Etter et avslappende bad i en varm kilde spiser vi lunsj før vi returnerer med rutebuss til Reykjavik. Vi er fremme i Reykjavik tidlig på kvelden.
Dagsetappe: ca 20 km Stigning: ca 500 m

Praktisk Informasjon

Sykling: For efarne syklister og personer i god fysisk form. Turen kan gjennomføres på en hard tailsykkel som mange gjør, men vi anbefaler en fulldemper med 110-140 mm klarning.

Terreng: Mesteparten på fjellveier, jeepspor som er umerkede med nesten ingen trafikk. Mesteparten av veiene og stiene er ikke vedlikeholdt.
Fysisk vansklighetsgrad:
Krevende
Teknisk vansklighetsgrad: 2 (med noen partier på 3) på en skala fra 1 til 5*
Sykling: 6 dager
Total lengde: 260 kilometer

*Slaøa for teknisk vansklighetsgrad:

1. Godt underlag, korte og enkle bakker, brede stier og svinger. Bra for begynnere.
2. Smale stier med løst underlag og enkle nedstigninger. Gøy for alle terrengsyklister
3. Korte bratte strekninger, steinete stier, smale svinger. For erfarne terrengsyklister.
4. Lengre bratte strekinger, korte veldig bratte stier, sidelangs stier, store trinn og små hopp. Kun for meget erfarne terrengsyklister
5. Utforløype. Veldig bratte strekninger, obligatoriske hopp, smale rygger. Kun eksperter

Fakta og prisinformasjon

Turen gjennomføres på følgende datoer i 2017:

7.-12. august
28. august - 2. september

Turen starter tidlig morgen så ankomst til Reykjavik må skje senest dagen før.

Pris:
28.940,-

Inkludert: Guidet sykkeltur i 6 dager, transport til og fra Reykjavik til utgangspunktet for turen, 4x4 følgebil og sjåfør, mat i 6 dager (fra lunsj den dagen sykkelturen starter og til lunsj siste dagen for sykkelturen), 5 netter i soveposelosji i fjellhytter. Overnatting på turistklasse hotell i Reykjavik natten før og etter turen. Transfer mellom Keflavik flyplass og hotellet i Reykjavik ved ankomst og avreise.

Ikke inkludert: Fly, sykkel, hjelm og hansker. Sovepose.

Antall deltakere: 5 – 12

Vi kan hjelpe deg med reservasjon av fly, overnatting eller program før eller etter turen hvis du ønsker å utvide oppholdet.

 Se video fra turen her