Fimmvörðuháls vandretur

Denne vandreturen går gjennom fascinerende og variert landskap, mellom isbreer og forbi vulkaner og vakre fossefall. De fantastiske kontrastene man opplever bidrar til at turen er av National Geograpic nominert som en av de beste vandreturene i verden.

Vulkanutbrudd i Fimmvörðuháls var forløp til det kjente utbruddet i Eyjafjallajökull i 2010 og området fikk etter det fornyet oppmerksomhet pga ny lava og de nye kraterne Magni og Móði som du for oppleve på turen.

Strekningen byr på mye spektakulær natur og spennende geologi noe som en erfaren og kunnskapsrik guide formidler på en fremragende måte og sørger for god sikkerhet på den krevende stien.  

Turen starter med vandring i naturvernområdet Þórsmörk og fortsetter oppover mellom isbreer og til det nye vulkanområdet og hytte på toppen av Fimmvörðuháls, før turen avsluttes ved majestetiske fossen Skógafoss og busstransport til Reykjavik.

Overnatting i fjellhytter med god islandsk mat.

Avreisedatoer i 2022 KOMMER

Juni:

Juli:

August:

September:

Datoen gjelder første dag for vandring så du må ankomme Island senest dagen før.

Dag 1 / Reykjavík - Þórsmörk

Þórsmörk tar sitt navn etter guden Thor og er en oase av grønn bjørkeskog, omringet av tre isbreer og isbreelver. Her har vulkanutbrudd, vann, is og lava formet den varierte og fascinerende naturen.

Tidlig oppmøte ved bus sentralen i Reykjavik og herfra blir det offentlig transport til naturperlen Þórsmörk på det sørlige høylandet. Ankomst til Þórsmörk midt på dagen og etter lunsj blir det vandring og mulighet til å nyte det bildeskjønne landskapet.

Vandring 8-10 km / 3-4 timer

Dag 2/ Þórsmörk - Fimmvörðuháls

Fra Þórsmörk krysses elven Krossá på gangbru og kommer inni det magiske landskapet i området Goðalönd – gudenes bolig.

Herfra fortsetter turen oppover mot Fimmvörðuháls, langs skråningen Kattarhryggir med flott utsikt til fjellet Útigönguhöfði og opp til heia Morinsheiði. Fra Morinsheiði platauet har vi utsikt til lavaområdet som  ble dannet under utbrudd i vulkanen Fimmvörðuháls i mars og april 2010. Her setter svovel farge på lavaen og dampen stiger fortsatt  i noen områder. Når vi fortsetter videre oppover kommer til de to kratene Magni and Móði formet av utbrudd like før det kjente utbruddet i Eyjafjallajökull. Med fokus på sikkerhet krysses den nye lavaen som i noen områder og sprekker er fortsatt varm. Vi nyter utsikten over lavabredden og de røde kratene fra en høyde på andre siden. Deretter går turen til toppen av selve Fimmvörðuháls, over smal sti som kan være noe krevende men ledsaget av erfaren guide er du i trygge hender.

På toppen er vi fremme ved overnattingsstedet, hytte som ligger mellom isbreene Eyjafjallajökull og Mýrdalsjökull med nydelig utsikt i alle retninger.

Vandring: 12 - 14 km / 6 - 7 timer        
Stigning: 900 m

Dag 3/ Fimmvörðuháls - Skógar - Reykjavík

Etter å ha tilbrakt natten I fjellhytte mellom de to isbreene går turen nedover mot Skógar. Første del av strekningen går gjennom barskt og øde område før vi så følger elven Skógaá som har en rekke mindre fosser og leder oss til slutt til den mest kjente, Skógafoss. Strekningen byr på fantastisk utsikt ut mot sørkysten av Island og Atlanterhavet. Fra Skógafoss tar vi rutebuss tilbake og ankommer Reykjavík rundt kl. 19:30 der turen avsluttes.

Vandring: 12 - 13 km / 6 - 7 timer        
Nedstigning: 1000 m

Praktisk informasjon og Pris

Pris: 7.190,- (2021)

Inkluderer: Busstransport t/r, overnatting i soveposelosji (2 netter), kunnskapsrik guide, sovepose og måltider

(lunsj alle dagene, frokost dag 2 og 3, middag dag 1 og 2)

Gruppestørrelse: 6-16 personer

Aldersgrense: 14 år

Vanskelighetsgrad: krevende (bratte og smale stier)

OBS

Det er ingen tilgang for biler å kjøre på strekningen dag 2 så tørrmat og soveposer er oppbevart i hytten. Deltakerne må bære med seg laken til soveposen, toalettsaker, klesskift og litt matvarer (forsyninger som fordeles).

Begge nettene er hyttene oppvarmet og i Þórsmörk er det også strøm og dusj. Her er det overnatting dobbelt køyeseng så man må være forberedt på å dele køyeseng med andre deltakere.

Ta kontakt for påmelding og husk at vi hjelper deg å planlegge resten av Islandsoppholdet, hvis du ønsker!